9 december 2019 – Spijt?

Iemand vroeg mij gisteren of ik spijt had. Waarvoor, vroeg ik hem. Ik merkte dat deze vraag mij raakte. Waarschijnlijk zou de vraag of ik ergens geen spijt van heb een korter antwoord opleveren.

Spijt - Keith Bakker Official Blog

In mijn ogen heb ik gefaald. De cel waar ik nu in zit, is het resultaat van alle foute keuzes uit mijn leven en daar ben ik wel verdrietig over. Als ik nou een professionele boef was, dan zou dit resultaat enigszins acceptabel zijn omdat dit dan ‘part of the game’ is. Maar ik ben geen professionele boef, ik ben een man met een goed hart.

Er is een diep verlangen in mij om mensen blij te maken. Ik heb ontzettend veel mensen geholpen in mijn leven en daar probeer ik trots op te zijn. Ik krijg hier veel post van mensen die zeggen dat ik een belangrijke rol in hun leven heb gehad en er zijn er zelfs die zeggen dat ik hun leven heb gered. Als ik naar hun brieven en kaarten kijk, dan voel ik me er heel even goed bij, maar dat is misschien maar voor dertig seconden ofzo. Maar daarna komt het diepe gevoel van schaamte, schuld en zelfhaat al snel weer terug.

Ik vecht dagelijks tegen een donkere geest, die mij er maar al te graag aan wilt laten herinneren dat ik een loser ben.

Een jongen die vastzit voor ernstige geweldsdelicten zei mij laatst dat ik veel te veel nadenk. Dat is waar, ik kan de veroordelingsbeul niet meer tegenhouden en ik zit drieëntwintig uur per dag met hem opgesloten. Ik ben een man aan het worden die ik niet leuk vind. Zoals jullie bloglezers misschien wel kunnen merken, ben ik echt boos!

Maar ik kan op de één of andere manier niet goed laten zien hoezeer een meisje van negentien mijn hart heeft gebroken. Ze vertelde mij dat ze van me hield, later las ik in een aangifte vol onwaarheden, dat dit volgens haar niet zo was. Ik geloofde haar, maar blijkbaar zat ik ernaast. Nog één van mijn volledig foute keuzes. Dus gisteravond dacht ik na over de vraag of ik spijt had.

Kerstmis 2017 was de gelukkigste kerst van mijn leven.

Ik woonde met deze jonge vrouw samen aan de Oudezijds Voorburgwal, de kinderen waren erbij en ik had heel even het gevoel dat ik veilig en geliefd was. Wat nog veel belangrijker was, was dat ik zo ontzettend veel van haar en de kids hield. Voor heel even, een hele korte tijd, voelde ik niets anders dan liefde.

Natuurlijk heb ik een zwaar leven gehad. Verslavingen, gebroken relaties, misdaad, gevangenissen en een zeer pijnlijk schandaal in 2010. Dit zijn slechts een paar van de vervelende dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt.

Al snel nadat mijn relatie met deze vrouw in september 2018 op een rotmanier op de klippen is gelopen, ben ik begonnen aan een reis naar de diepst verborgen plekken in mijn verleden en mijn geest.

Ik ben heel diep gegaan. Ik moest wel kijken naar de onderliggende overtuiging. Deze overtuiging heeft mij altijd in de weg gestaan in mijn geloof in een liefdevolle God. Deze overtuiging was de grondslag achter mijn keuze om mijn heil te zoeken in alcohol, heroïne en cocaïne. Mensen met een sterke eigenwaarde steken geen naald in hun arm.

Mijn hele leven lang probeer ik iedereen te overtuigen dat ik niet die loser ben waarvan ik denk dat ik die ben.

Dit doe ik door alsmaar te willen presteren. Er zijn er immers maar weinig die op televisie worden gezien als de Nederlandse Doctor Phill. Ik ben gaan inzien dat werkelijk alles wat ik deed, was gebaseerd op uiterlijke schijn en succes. Elke keer als ik succes had, moest ik dit succes vernietigen omdat ik een diepgeworteld gevoel had dat ik het allemaal niet waard was. Ik ben moe.

Nu kom ik terug op de vraag of ik spijt heb.

Mijn hele leven heb ik gevochten tegen de duistere, vernietigende stem in mijn hoofd die ik maar de terrorist zal noemen. Ik heb in mijn leven zo ernstig gefaald, dat ik nu in een cel zit. Inmiddels ben ik negenenvijftig jaar oud, ik ben failliet en ik ben alleen. Ik heb spijt en ik heb veel mensen gekwetst.

Toch is er één ding dat zeker is; de kerstdagen van 2017 waren voor mij de beste dagen ooit uit mijn leven.

In die dagen voelde ik mij heel even zoals elk normaal mens zich moet voelen, precies wat ik zie wanneer ik naar de kerstreclame van Albert Heijn kijk. Heel even voelde ik die onvoorwaardelijke liefde waarnaar ik mijn hele leven zo ontzettend diep verlangde.

Ik heb een relatie gehad met een meisje van achttien en ik zit nu vast omdat ik de keuze heb gemaakt dit te doen. Maar hier komt het: Zij doet nu alles wat ze kan om mij kapot te krijgen, ze liegt over haar eigen keuzes en ik moet het ontgelden. Toegegeven, ik ben niet bepaald de mooiste man van het land en ja, ik had haar opa kunnen zijn. Nu moet ik mijzelf tegen haar verdedigen en dat doet zeer.

Ik haat elke seconde van deze strijd. Er is een deel van mij dat liever wil sterven dan haar getuigenis vol met feitelijke onjuistheden te ontkrachten. Maar ik moet dit wel doen. Het zal alleen nog maar erger worden.

Wanneer deze zaak de rechtbank bereikt, zal dit een publiekelijke veldslag worden met als resultaat enkel maar verliezers.

Volgens de wet ben ik onschuldig van de feiten die zij beweert, dus ik zal wel moeten vechten om dit te bewijzen.

Maar nu weer even terug naar de vraag of ik spijt heb.

Ik heb spijt dat ik gelogen heb tegen mijn kinderen en hun moeder over mijn relatie met de oppas. Ook heb ik gelogen tegen mijn zakenrelaties, mijn vrienden, de kerk en mijn familie. Een jaar lang was mijn leven één grote totale leugen. Heb ik spijt? Absoluut, over deze dingen wel. Maar als ik er echt over nadenk, heb ik toch, ook al was het maar heel even, onvoorwaardelijke liefde mogen ervaren tijdens die bewuste kerstdagen van 2017. Die liefdevolle dagen samen met mijn ex en mijn prachtige, lieve kinderen.

Ik herinner mij dat betoverende moment, dat mijn ex voor de open haard, mijn hoofd met haar beide handen vastpakte en mij vertelde dat ze van mij hield.

Het voelde zo ongelooflijk goed! Maar misschien is dit allemaal wel gelogen, misschien had ze mij alleen maar nodig voor geld, of zag ze mij als een soort vlucht, maar ondanks dat heb ik mijn allermooiste dagen beleefd tijdens die bewuste kerstdagen van 2017. Of ik daar spijt van heb? Nee.

Dankjewel DJ, voor die mooie kerstdagen van 2017, ik hoop werkelijk dat je nu blij en gelukkig bent.

Ik zal me nu moeten gaan verdedigen tegen alle leugens. Ben ik daar blij mee? Absoluut niet. Ik denk liever terug aan die mooie dagen in 2017.

And I have to smile.

K.