19 maart 2020 – Open brief aan premier Rutte

Beste Premier Rutte,
Ik wil deze brief beginnen door mijn respect te uitten voor u en alle gedreven en toegewijde ministers, die dagelijks in de weer zijn om de onzichtbare vijand Corona te verslaan.

Open brief aan premier rutte

Ik herken dit wel, omdat ik zelf jarenlang heb gestreden tegen een andere onzichtbare en dodelijke vijand, namelijk; verslaving. Ook herken ik de machteloosheid van een tot nu toe niet te winnen strijd. Toegegeven ben ik dankbaar dat ik niet geroepen ben om mensen te helpen met betrekking tot het Corona-virus. Dat is ook waar deze brief vandaag over gaat.

Momenteel verblijf ik in het HvB Schiphol, wachtend op mijn (uitgestelde) proces. Ik kan alleen maar vertellen dat ik vanaf het begin in deze inrichting goed en fair ben en wordt behandeld. Dit zonder enkel vooroordeel van het personeel.

Toen ik hier binnenkwam in oktober vorig jaar was ik ernstig ziek. Ik woog amper zeventig kilo en ik had last van hardnekkige infecties en longproblemen. Mede door de goede zorg van het medische team, ben ik nu een stuk sterker. Zij hebben voor mij geregeld dat ik terecht kon bij medisch specialisten buiten de inrichting. Hierdoor heb ik nieuwe medicijnen kunnen krijgen welke mijn al zwakke afweersysteem hebben versterkt.

Mijn dank gaat dan ook uit naar de medische dienst van het HvB Schiphol, deze mensen hebben hoogstwaarschijnlijk mijn leven gered.

Maar wat mij nog meer hielp, was de respectvolle en toegewijde zorg op de afdeling. Alle personeel van de P.I. hier op Schiphol, zijn in mijn ogen zeer bijzondere en toegewijde zorgprofessionals. Zij behandelen iedereen op een gelijkwaardige en respectvolle manier.

De laatste dagen hoor ik veel over de helden in de zorg.

Op TV zie ik hoe mensen hun waardering uiten door gezamenlijk te applaudisseren. Alle mensen die letterlijk hun leven riskeren door elke dag in mogelijk besmettelijke omgevingen te werken, verdienen in mijn ogen meer dan applaus. Dit zijn onze echte helden!

Het personeel op mijn afdeling en in de rest van de gevangenis zijn vandaag mijn helden. De directie en het management dat bezig is om deze crisis te begeleiden in onze gevangenissen zijn ook helden. Wij gedetineerden zijn nu niet bepaald de meest populaire personen in onze samenleving. De helden van de P.I. Schiphol verschijnen ondanks alles, toch dagelijks op de werkvloer en halen alles uit de kast om de veelal angstige en boze gedetineerden veilig te houden.

Maar wie klapt er vanavond om 20.00 uur voor deze mensen?

De medewerkers van dit soort inrichtingen zijn niet direct zorgpersoneel, maar ze doen dit wel, en meer! In tijden van Corona is beveiliging van gedetineerden een zorgtaak geworden.

In dit systeem kan ik niets betekenen, maar dat wordt ook niet van mij verwacht. Ik moet mij, hoe moeilijk dit ook is, overgeven aan de mensen van justitie.

Het is tijd dat deze helden erkenning krijgen voor wat zij doen voor onze samenleving. Zij werken voor relatief weinig geld, moeten vaak en lang werken en ze doen dit veelal met plezier, maar altijd met toewijding.

Er gaan in deze tijden miljarden naar onze economie en dat is goed. Maar beste premier Rutte, hoeveel gaat er naar de medewerkers van de P.I. in Nederland? Zijn er geen bonussen beschikbaar voor deze helden? Is het voor hen niet mogelijk hun boodschappen te doen hier bij de P.I.? En niet na een lange, slopende dag op de werkvloer waarna ze lege schappen treffen in de supermarkten?

Ik ben zeker geen fan van het O.M. en de officier van Justitie die zich bezighouden met mijn zaak.

Maar ik ben wel zeker fan geworden van alle mannen en vrouwen die onze samenleving veilig houden door elke dag te werken in gevangenissen. Met name de P.I. Schiphol.

Vanavond om 20.00 uur ga ik bij mijn deur staan om te klappen voor de helden van P.I. Schiphol. Waarschijnlijk zal niemand hier wat van merken. Maar als u dit leest premier Rutte, nodig ik u uit om hetzelfde te doen. Ik doe dit in ieder geval voor het personeel op mijn afdeling die in mijn ogen echte helden zijn.

In de komende dagen zal ik een aantal zeer merkwaardige blogs schrijven over mijn persoonlijke zaak. Maar dit onderwerp moest ik toch even belichten.

May God save us all.

K.